Beleszerettem Siófok varázslatos belvárosába

Siófok méltán híres népszerű szórakozóhelyeiről, hangulatos éttermeiről és az Aranypartól, ahova minden nyáron csak úgy özönlenek a turisták. Érdemes azonban a belváros szépségeit is felfedezni, hiszen itt legalább annyi élménnyel gazdagodhatunk, mint a vízparton.

Én első látásra beleszerettem, azóta pedig töretlen a lelkesedésem. Mutatom, miért érdemes akár egyetlen napra is leutazni Siófokra bármely évszakban. (Mi gyakran megtesszük, akár január közepén is.)

Siófok, te csodás!

Siófokban az a nagyszerű, hogy a városközpontban található a vonat és buszállomás is, vagyis nem kell órákat gyalogolnia annak sem, aki nem autóval szeretne ide utazni.

A vonatok rendszeresen közlekednek, strandszezonban így akár éjszakai fürdőzést is tervezhetünk a Balatonban, hajnalban pedig csak fel kell pattannunk egy vonatra. Ha autóval érkezünk, tulajdonképpen csak annyival nehezebb a dolgunk, hogy igen nehéz ilyenkor parkolóhelyet találni a városban a rengeteg nyaraló miatt. 

Bár igazából aki nagyon szereti a várost, annak teljesen mindegy, mivel érkezik ide, csak minél hamarabb itt legyen.

Sétánkat érdemes a Fő téren kezdeni, ahol Siófok emblematikus jelképe, a Víztorony található. Mi minden kirándulás alkalmával felkeressük, és aki egyszer látta már, az biztosan hozzánk hasonlóan azonnal beleszeret. Innen néhány méterre áll a torony miniatűr mása, amivel előszeretettel fényképezkednek a kirándulók.

A Fő téren találjuk még a Széchenyi István szökőkutat, mely igen izgalmas látvány fém és márvány elemeivel, és a tetején álló Széchenyivel. A szökőkutat nagyon szeretik a kisgyermekek jó időben, bár fürdeni természetesen nem lehet benne.

Talán nincs olyan kiránduló, aki ne szeretne egy-egy kép erejéig felmászni a kút közepén elhelyezett lépcsőn Széchenyi mellé. Nekünk is számtalanszor eszünkbe jutott már.

A téren található a Sió Pláza is, ami ugyan jóval kisebb néhány fővárosi plázánál, de minden szükséges üzlet megtalálható benne, így akár hosszabb távra is érdemes berendezkedni nyáron Siófokon. Akár a strandpapucsot, a naptejet vagy a fürdőnadrágot felejtettük otthon, itt gond nélkül mindent beszerezhetünk.

Én csak tudom, elvégre rengeteg ruhám, és cipőm származik innen egy előre át nem gondolt, de szórakoztató vásárlásnak köszönhetően.

A tér szélén körben végig éttermek, cukrászdák és pékségek kaptak helyet, melyek már kora tavasztól kellemes hangulatú kiülős részekkel várják a vendégeket. Nyáron pedig remek fagylaltok és gyümölcssaláták mellett hűsölhetünk az árnyékban a legmelegebb napokon is.

Ha folytatjuk belvárosi sétánkat, a Millenium parkba érve megtekinthetjük a Mártírok szoborcsoportot, amely eredetileg Kaposvárra készült, és ha tovább sétálunk, teljes pompájában megcsodálhatjuk magát a parkot is, amely 16 ezer négyzetméter területű, és egy gyönyörű fehér pavilon áll rajta.

Ha vonattal vagy busszal utazunk a városba, azonnal ehhez a parkhoz érkezünk, amit ajánlatos este sötétedés után is felkeresni, mert gyönyörűen van kivilágítva.

A kirándulást érdemes a Jókai park felé folytatni, amelynek hatalmas fái nyáron kellemes árnyékot adnak, tavasszal pedig gyönyörködhetünk a leírhatatlanul szép virágtengerben.

Száz és száz randevú kezdődhetett ebben a parkban, amely egyébként nagyon közel található a vízparthoz és a Petőfi sétányhoz, mely a fiatalok körében a legnépszerűbb hely Siófokon.

A belvárosi körút után persze mindenkit arra bíztatnék, hogy sétáljon le egészen a hajóállomásig, mert akármennyire is szép a belváros, azért minden kiránduló számára mégiscsak a Balaton látványa szerzi a legemlékezetesebb perceket és emlékeket.

A víz illata és a hullámverés hangja pedig megkoronázhatja ezt a szép napot. Ennél szebb napi kincsre nincs szükségem.

2 comments
  1. Szép hely lehet, de azért mégis Veszprém az igazi! 😀

    1. Egy veszprémi mi mást mondhatna? 🙂
      Egyébként jártunk már egynapos kiránduláson Veszprémben is ugyanígy, és tényleg nagyon szép volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük