Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Balatonfenyves

A Balaton körút második napján a megannyi divatos, népszerű és zsúfolt déli parti település után visszautaztunk a 70-es évekbe, amikor megérkeztünk Balatonfenyvesre. Az időutazást nagyon élveztük, és alig vártuk, hogy jobban megismerjük azt a települést, ahol megállt az idő, ahol olyan nyugalom és csend honol, amit nem feltételeztünk egyik balatoni településről sem.

A retro kifejezés jutott először eszünkbe a községről, a szó legizgalmasabb értelmében. Korábban megszoktuk a vízparti helyek nyüzsgését, pörgését, a zsúfolt kikötőket, a divatos új építésű társasházakat a kikötők közelében, ehhez képest Fenyves merőben más benyomást keltett. Mivel az időjárás ezen a napon nem kedvezett a túránknak, kénytelenek voltunk igazodni a körülményekhez, és beérni azzal, hogy végigjárjuk autóval a település utcáit, és magunkba szívjuk a hely hangulatát.

A nyaralóházak kellemes gyerekkori emlékeket idéztek fel bennünk, és szinte az orrunkban éreztük a kerti szalonnasütőknél piruló szalonna illatát, vagy a gulyáslevesét, amit az egész napos strandolás után élvezet „odatenni” főni. A trendi medencék helyett itt az udvarokon több helyen láttunk hintát, lugast, és kerti tusolót egy-egy kellemes, árnyékos terasz közelében. Az úszógumikat, matracokat ledobálták a gyerekek száradni a fűre, és kicsődültek az utcákra biciklizni, lábbal hajtós motorozni és labdázni. Minden utcában vérre menő focimérkőzések zajlottak, láthatóan sok gyerek tölthette itt a nagyszülőknél a nyarat. Elhatároztuk, hogy a közeljövőben ide jövünk nyaralni, hogy átélhessük azt a mérhetetlen nyugalmat és csendet, amit a település árasztott magából.

A strandhoz érve leparkoltunk, és lesétáltunk a vízparthoz. Mivel nem volt éppen strandidő, és lógott az eső lába, a fürdésről le kellett mondanunk, de természetesen nem hagyhattuk ki – ahogyan eddig egyik településnél sem –, hogy megnézzük a Balatont. Egészen más látvány fogadott bennünket a tó dél-nyugati részéről, mint korábban bárhonnan. Pontosan értettük, hogy miért szerettek bele Balatonfenyvesbe azok, akik ide látogattak korábban, és nagyon irigyeltük azokat a szerencsés embereket, akik itt nőhetnek fel.

A község teljes kikapcsolódást kínál, fantasztikus panorámával és utánozhatatlan nyugalommal. A pihenés mellett az ide látogatók a nyár folyamán több alkalommal ellátogathatnak az egykori kertmoziba, amely ilyenkor színházzá alakul, és a zenepavilonnal együtt a nyári kulturális rendezvények helyszíne. Azok pedig, akik szeretnek kirándulni, kipróbálhatják a Balatonfenyvesi Kisvasutat, ami Fenyves és Somogyszentpál között főszezonban naponta közlekedik. 

A körút alkalmával nekünk erre sajnos az időjárás miatt nem volt lehetőségünk, de ha legközelebb erre járunk, semmiképpen nem hagyjuk majd ki.
Nagyon jól éreztük magunkat a településen, sajnáltuk, hogy tovább kellett utaznunk, ugyanakkor izgalommal vártuk, hogy Balatonmáriafürdőre érkezzünk. Erről olvashattok a beszámolóm következő részében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük